Update | Presentatie cd met ‘zingende zaag’-muziek in Museum Vosbergen

EELDE – Lame sonore-speelster Annette Scholten en pianiste Nanke Flach presenteren vrijdag 9 februari in Museum Vosbergen in Eelde hun debuut-cd. Echter, concert van 9 februari is al uitverkocht, vanwege de grote belangstelling is er een tweede concert op zondag 11 februari om 17.00.

'Zingende zaag' inspiratiebron voor componisten

‘Zingende zaag’ inspiratiebron voor componisten

De cd bevat afwisselend klassiek repertoire, van Pergolesi tot nieuwe, voor deze combinatie door Hans Bakker en Tjalling Wijnstra geschreven composities. Bij de cd-presentatie wordt muziek van de cd uitgevoerd, afgewisseld met toelichtingen van de musici, componisten en instrumentenbouwers.

Lame sonore ‘classique’

De lame sonore (letterlijk: ‘klinkend blad’) is een relatief onbekend muziekinstrument, verwant aan de zingende zaag. Het is een van oorsprong Frans instrument, ontworpen door Jacques Keller.

Annette Scholten ontwikkelde, in samenwerking met anderen, het instrument verder tot de lame sonore ‘classique’ waarbij het onder meer werd voorzien van een klankkast. Hierdoor is de toon groter en rijker geworden en is een uniek instrument ontstaan.

De klank van de lame sonore wordt vaak vergeleken met die van de menselijke stem en heeft al verschillende componisten geïnspireerd om muziek voor het instrument te schrijven.

Annette Scholten en Nanke Flach

Annette Scholten en Nake Flach kregen in 2014 een eervolle vermelding tijdens het internationale muziekconcours Ibla Grand Prize op Sicilië. In 2015 maakten ze op uitnodiging van dit concours een tweeweekse tournee door de Verenigde Staten, waarbij zij ook hun debuut maakten in de beroemde Carnegie Hall in New York.

In Nederland waren Scholten en Flach diverse keren live te horen op Radio4 en bij verschillende regionale omroepen.

Scholten soleerde met de lame sonore bij verschillende orkesten, waaronder Filharmonie Noord. Ook werkte ze samen met het Asko|Schönberg Ensemble en een ensemble bestaande uit leden van het RFO en NedPho.

Aanvang 17.00 uur. Reserveren: 050-3081291 of info@museumvosbergen.nl.

http://www.gezinsbode.nl/nieuws/77489/presentatie-cd-met-zingende-zaag-muziek-in-museum-vosbergen/