Biografie

Op mijn negende begon ik met cello spelen.Tussen 1985 en 1992 studeerde ik aan het conservatorium van Groningen bij dhr. Ben de Ligt en behaalde mijn diploma Docerend en Uitvoerend Musicus (met extra aantekening voor kamermuziek) in 1990 en 1992.

Ik ben zeer vereerd dat ik masterclasses en gastlessen heb mogen volgen bij o.a. Anner Bijlsma, Colin Carr, Mark Lubotsky, Andre Griffin, Francis Marie Uitti, Ernst Reijsiger en Taco Kooistra.

Orkest-biografie

  • 1989-heden: remplaçant NNO ( Noord Nederlands Orkest)

  • 2009-heden: celliste Noordpool Orkest.

  • 1986-heden: solo celliste Nieuw Philharmonisch Orkest

  • 1994: remplaçant Orkest van het Oosten ( Dirigent Jaap van Zweden)

  • 1988: remplaçant NFO (Noordelijk Filharmonisch Orkest)

  • 1991: solo-celliste bij het internationale projectorkest o.l.v. dirigent Hans Vonk : Opera Boris Godunov van Mussorgsky

  • 1975-1984: solo-celliste Drents Symfonie Orkest

  • 1984-1992: celliste bij het Conservatorium Orkest Groningen. Dirigenten onder meer: David Porcelein, Tristan Keuris en Zoltan Deaki.

Kamermuziek

Tijdens mijn opleiding aan het conservatorium van Groningen in de jaren ’80 van de vorige eeuw, vormde kamermuziek een belangrijk onderdeel van mijn opleiding. Tijdens mijn master vormde kamermuziek een extra onderdeel van mijn examenpakket voor Uitvoerend Musicus.

Mijn affiniteit met hedendaagse muziek, waarvoor ik o.a. na mijn studie privélessen heb gevolgd bij Taco Kooistra, heeft tot intensieve samenwerking geleid met o.a. de stichting Prime, Marjanne Kweksilber en de componisten Calliopa Tsoupaki en Ron Ford.

Bij het ensemble Nova Zembla, opgericht in de zomer van 1986, en wat zich tot doel stelde composities van jonge, opkomende componisten zoals Chiel Meijering en Jacob ter Veldhuis ten gehore te brengen, was ik vanaf het begin nauw betrokken. Karakteristiek voor het ensemble was de combinatie van blazers, strijkers en piano in steeds wisselende bezettingen. Deze unieke samenstelling maakte het mogelijk om in zowel kleine als grote bezetting te concerteren. Nova Zembla bracht een gevarieerd programma: van romantisch tot avant-garde. De artistieke leiding was in die tijd in handen van de jonge, veelbelovende dirigent Tjalling Wijnstra met wie ik tot op heden nog steeds met veel plezier samenwerk.

Solistische optredens

In 1989 vertolkte ik, samen met het Harmonieorkest van het conservatorium in Groningen, het werk La Messe voor mezzo-sopraan, accordeon, violoncello en groot harmonieorkest van Bernard van Beurden uit 1988 (op teksten van Paul Verlaine).

Van de Nederlandse componist Hans Kox speelde ik in 1991 Cyclofonie voor cello en strijkensemble met het Drents Symfonie Orkest. En met hetzelfde orkest Symphonic Variations van Boellmann.

Theaterwerk

In 2000 maakte ik als celliste deel uit van de theatervoorstelling van Marijke Boon “Boon zingt komkommer”

In datzelfde jaar speelde ik bij de Nederlandse popgroep DeKast. In de zomer van 2000 speelden wij de theaterproductie “Simmer 2000”. Deze voorstelling werd beloond met een gouden plaat.

 

 

SKP1080921C

no event